Zašto su dijetetski suplementi potrebni u ishrani?

23.01.2019. | 08:18
Zašto su dijetetski suplementi potrebni u ishrani?

Dijetetski suplementi ili dodaci ishrani su proizvodi koji svojim aktivnim sastojcima mogu da doprinesu jačanju prirodnih funkcija organizma

Dijetetski suplementi ili dodaci ishrani su proizvodi koji svojim aktivnim sastojcima mogu da doprinesu jačanju prirodnih funkcija organizma.

Oni predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom.

Dijetetski suplementi se koriste iz različitih razloga, a najčešći su:

 • Pomoć u ubrzanju oporavka - 71%
 • Poboljšanje zdravlja - 52%
 • Poboljšanje performansi - 46%
 • Terapija bolesti - 40%
 • Dopuna neodgovarajućoj ishrani - 29%

Podela dijetetskih suplemenata prema vrsti:

 • Vitamini - spadaju u grupu najkorišćenijih suplemenata. Koriste se kao regulatori metabolizma, koji utiču na mnogobrojne fiziološke procese.
 • Mineralne materije - mikronutrijenti čiji deficit dovodi do postizanja slabijih rezultata na fizičkom i mentalnom planu. Najčešće se koriste kalcijum i gvožđe
 • Biljni suplementi - kurkuma, indijski tamjan, ženšen, ginko...koriste se za širok dijapazon potreba organizma, kao dopuna ili zamena konvencionalne terapije. Predstavljaju najbolji izbor.
 • Aminokiseline - koriste se za postizanje boljih sportskih rezultata
 • Ostali - probiotici, inozin, glukozamin


Kada se koriste dijeteski suplementi?

Pošto je preduslov za održavanje dobrog zdravlja pravilna i raznovrsna ishrana, ustanovljeno je da se unošenjem odgovarajućih nutritivnih sastojaka može sprečiti nastanak mnogih oboljenja

Pravilnom ishranom mogu se zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima.
Međutim, ubrazan tempo života u savremenom svetu naterao je većinu ljudi da se nepravilno hrane (preskakanje obroka, brza hrana, nedovoljan unos voća i povrća, previše zastupljena masna i pržena proteinska hrana…), što zajedno sa ostalim lošim navikama (sedeći način života, stres i nerviranje...) dovodi do pojave oksidativnog stresa.

Na ovaj način organizam ostaje bez važnih vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje zdravlja. Zbog svega navedenog, korišćenje suplemenata je postalo neophodno.
Ipak, da bi se pomoglo sopstvenom organizmu da lakše funkcioniše treba znati kome su potrebni koji dijetetski suplementi, u kom obliku, u kojoj dozi.

Iako su dijetetski suplementi generalno neškodljivi i pri većim dozama, ipak bi se trebalo držati preporučenih doza za svaku populacionu grupu.
Takođe, od navedenih grupa, uvek je najbolje odbarati biljne suplemente, jer su izrađeni od sastojaka koji se nalaze u prirodi i koje naš organizam najbolje prihvata i apsorbuje.

Biljni suplementi (kurkuma, indijski tamjan, OPC + C...) će pomoći organizmu da bolje iskoristi nutrijente unete hranom, a onde gde je potrebno, dopuniti nedostatak hranljivih materija.

Još jedna uloga biljnih dijetetskih suplemenata je jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja jačanjem prirodnih mehanizama odbrane, tako što deluju pre svega na uzroke bolesti.

Koji dijetetski suplement odabrati?

Biljni dijetetski suplementi se biraju prema potrebama organizma. Neki od dijetetskih suplemenata čija su lekovita dejstva i zvanično potvrđena su:

 • Kurkuma - zahvaljujući svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina je u upotrebi kada su u pitanju bolesti zglobova, različiti oblici artritisa itd. Pored glavnog sastojka kurkumina, kurkuma sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana.

 • Indijski tamjan - suplement na bazi smole indijskog tamjana doprinosi normalnoj funkciji zglobova, disajnih puteva i creva. Dokazano je da tamjan značajno smanje jutarnju ukočenost i smetnje pri kretanju, intenzitet bola, poboljšava snagu i pokretljivost zglobova, bez nuspojava uobičajenih za klasične antiinflamatorne lekove. U Nemačkoj, tamjan je svrstan među tri najbolja alternativna tretmana u borbi protiv upalnih bolesti creva.

 • OPC + C - Suplement na bazi acerole i semena grožđa za prevenciju srčanih oboljenja i arteroskleroze, jačanje imunog sistema i prirodnu nadoknadu vitamina C. Acerola je voće sa visokim sadržajem vitamina C koja sadrži i do20 puta veću količinu ovog vitamina nego limun. Seme grožđa sadrži kompleks polifenola: flavonoida, katehina, leukoantocijanidina, procijanidina, katehinskihtanina i antocijana. Semenke su bogate moćnim antiksidantima i prirodnim biljnim jedinjenjima poznatim kao oligomerni proantocianidnski kompleksi ili OPC. Prisustvo flavonoida, antocijana i organskih kiselina, omogućava da se vitamin C još bolje iskoristi.
Komentari

 • Danka - 23.01.2019.

  Sve pohvale za tekst... Smatram da je suplementacija u danasnje vreme ne potrebna nego neophodna da bi smo ostali iole zdravi. Drago mi je da se i na nasem trzistu mogu naci suplementi poput tamjana i OPC-a jer ih do skoro nije bilo bas jednostavno naci u Srbiji. » Odgovori na komentar

 • Vojislav - 24.01.2019.

  U moru proizvoda koji se nude danas na trzistu, Vase moram da poihvalim jer su zaista odlicni. I da, definitivno smo danas svi manje vise prinudjeni da koristimo suplemete. » Odgovori na komentar

  • Admin - 24.01.2019.

   Hvala na komentaru, uvek se trudimo da našim kupcima ponudimo najkvalitetnije.

 • Maki - 24.01.2019.

  Ja koristim indijski tamjan pro100healthy ,ali mi interesuje koji vi preporucujete.Meni treba za topljenje kamena u bubregu. » Odgovori na komentar

  • Admin - 24.01.2019.

   Pro100healthy proizvodi su provereno bezbedni, o čemu svedoči i Uverenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ako se vaše pitanje odnosi na to koji suplement je najbolje koristiti, o tome bi bilo najbolje da porazgovarate sa lekarom.

 • Petra Plavšić - 08.02.2019.

  Patim od nesanice,imunitet mi je loš i generalno se osećam loše.Stres i svakodnevna trka me iscrpljuju.Koji od vaših suplemenata bi mi preporučili?Hvala » Odgovori na komentar

  • Admin - 08.02.2019.

   Postovana, Preporucili bi vam OPC+C. OPC+C je registrovan kao dodatak ishrani kod Ministarstva zdravlja.

Pošalji komentar