Kurkuma suplement blokira citokinsku oluju!

27.05.2020. | 11:02
Kurkuma suplement blokira citokinsku oluju!

Nakon ulaska virusa u organizam, javlja se veoma jaka imunološka reakcija i organizam reaguje tako što počinje da proizvodi veliku količinu citokina zbog koje dolazi do „začepljenja“ pluća čime se sprečava ulazak kiseonika u krv.

Od momenta kada se pojavio COVID 19 do danas, ostalo je mnogo nerazjašnjenih pitanja koje se tiču:

 • kako prenosioca virusa
 • tako i načina prenošenja,
 • opstanka virusa u spoljnjoj sredini,
 • ponašanja virusa u organizmu
 • i naravno najbitnijeg – TERAPIJE i efikasnosti U PREVENCIJI I LEČENJU ove bolesti koja je u mnogome ostala obavijena velom tajni.

SADRŽAJ

 


FITOTERAPIJA, ALOPETSKA MEDICINA I KORONA VIRUS 2020

 

kurkuma ekstrakt pro100

Često se dešava da čovek od mnogo drveća ne vidi šumu, te nije čudo što je sve bilo skoncentrisano na lekove alopatske medicine čija efikasnost nije bila zagarantovana ali je  u određenom trenutku pružala jedino ohrabrenje i lekarima i pacijentima.

 

Ipak, mnogo toka nam je promaklo. Sve nade bile su uprte u kineske stručnjake koji su među prvima imali iskustva sa COVID19, ali i sa njemu bliskim virusima poput SARSA i MERSA koji su čovečanstvu poznati od ranije.

Ono što su nam prećutali kineski stručnjaci i što nisu hteli da dele sa ostatkom sveta jeste da su se upravo oni oslanjali mnogo više na tradicionalnu kinesku medicinu i fitoterapiju nego na alopatsku medicnu a posebno kada su u pitanju prevencija i lakši oblici sa slabije izraženom simptomatologijom, što se jasno može videti u brojnim kineskim studijama koje su objavljene u periodu od pojave virusa pa do danas.

Da ne pominjem da su u terapiji koristili i „lokalne“ vakcine koje su odobrene u njihovoj zemlji ali nisu odobrene od strane FDA zbog aktivnih sastojaka pojedinih biljaka

 • npr. efedra,
 • hrizantema,
 • divlji đumbir,
 • indigo biljka...

...koje alopatska medicina smatra toksičnim, ali se te biljke od davnina koriste u Kini u okviru tradicionalne medicine.

 

 

U međuvremenu naučna istraživanja pokazala NEVEROVATNU MOĆ JEDNE DRUGE BILJKE...U PITANJU JE KURKUMA!!!

kurkuma suplement citokinska oluja

 

KURKUMIN

 

Naime kada je objavljena preliminarna studija u kojoj su dva kineska naučnika dr Wehzhong Liu i dr Hualan Li sa Univerziteta Yibin iz Sečuana otkrili da Sars-COV 2 zapravo napada crvena krvna zrnca (odnosno hemoglobin u njima) koja su odgovorna za transport kiseonika, hlorokin je postao lek izbora.

 

Zašto?!

 

Zato što Plazmodijum krvni parazit koji izaziva malariju takođe napada eritrocite i dovodi do kardiovaskularnog kolapsa.

Pošto je hlorokin bilo teško naći, I-herb i Amazon su prodali skoro sve zalihe slatkog pelina (Artemisinina) jer su mnogi smatrali da zbog velike efikasnosti koju slatki pelin ima kod malarije, on može biti zamena za hlorokin.

kurkuma suplement

Međutim, neko se dosetio da pogleda nešto starije studije koje su se ticale efikasnosti KURKUMINA (aktivne supstance kurkume) kod Ebole i drugih virusnih infekcija čiji su se terminalni stadijumi bolesti manifestovali „CITOKINSKOM OLUJOM“.

ŠTA JE CITOKINSKA OLUJA?


Nakon ulaska virusa u organizam, javlja se veoma jaka imunološka reakcija i organizam reaguje tako što imuni sistem počinje da proizvodi veliku količinu citokina (proteini male molekulske mase koje proizvode limfociti, monociti, makrofagi...) zbog koje dolazi do „začepljenja“ plućnih alveola i stvaranja plućnog edema /otoka/, tako da je onemogućen ulazak kiseonika u krvotok.

Virus napada tzv.ACE2 receptore u plućima što dovodi do oštećenja plućnog tkiva, i zbog smanjenog transporta kiseonika do ćelije  dolazi do razvoja akutog respiratornog distres sindroma i do blokade disanja.

Najveći problem je što se ovakva reakcija odvija veoma brzo zbog čega se i zove „citotoksični šok“.

COVID 19 nije jedini virus koji je izazivao ovakvu kliničku sliku, jer nažalost mnoga virusna oboljenja i tumorski procesi izazivaju ovakvu kliničku sliku.

 

Međutim, klinička istraživanja pokazala su da kurkumin – aktivna supstanca kurkume blokira otpuštanje citokina, posebno prekomerno lučenje interleukina 1 i 6 (IL-1, IL-6) i faktora nekroze tumora, čime se značajno može ublažiti klinička slika obolelih pacijenata.

 

Još jedna prednost kurkume je činjenica da KURKUMA stimuliše stvaranje dva veoma važna antioksidansa a to su SOD i GLUTATION koji su odgovorni za održavanje normalne ćelijske funkcije.

 

KURKUMA SUPLEMENT

 

Poznato je takođe da kurkuma ima antiupalna svojstva koja se objašnjavaju blokadom COX 2 enzima koji je odgovoran za inflamatorna stanja u organizmu ali i da je otkriveno da kurkumin blokira preko 30 „puteva“ koji dovode do pojave kancera o čemu svedoče i brojne studije.

kurkuma ekstrakt korona virus

Ipak i pored ovolikih benefiti kurkume i njenoj dostupnosti, imajte na umu da nije svaka kurkuma ista.

 

Pored toga što je važno da je iz organskog uzgoja /da ne biste umesto aktivne supstance uneli otrove kojima se tretira/.

 

NAJVAŽNIJE JE DA KURKUMA SUPLEMENT SADRŽI VISOK PROCENAT AKTIVNE SUPSTANCE KURKUMINA, odnosno kurkuma ekstrakt, kao i da li je potencirana sa još nekim sastojcima (npr,crbi biber) jer to povećava njenu bioiskoristljivost u organizmu.

 

ZA TERAPIJSKI EFEKAT VEOMA JE VAŽNO KOJU KURKUMU KORISTITE!

kurkuma ekstrakt kupi

Autor teksta
Dr. Ivana Kovačević




Komentari

 • Zeljka - 28.05.2020.

  Odlican tekst,vrlo strucan.Mene zanima da li kurkuma vise deluje na upalne procese zglobova ili pomaze za imunitet.Ovo pitam zbog komentara,gde se kurkuma pominje kod tekstova za podizanje imuniteta. » Odgovori na komentar

  • dr24 - 28.05.2020.

   Željka i jedno i drugo... Zahvaljujući tome što deluje antiupalno na sluznicu creva (i na neki način čuva integritet crevne sluznice) omogućava da creva obavljaju svoju imunološku funkciju. Što se tiče antiupalnog dejstva, zahvaljujuži blokadi COX 2 enzima, njeno dejstvo poredi se dejstvom aspirina i brufena bez štetnih efekata.

 • Rada - 06.06.2020.

  Dali je istina da josoba koje koriste lekove za srce i pritisak da im nije dozvoljeno da koriste kurkumu jer kako kažu da kurkuma tada ima neželjeno dejstvo na srce ? Hvala » Odgovori na komentar

  • milica 066057564 - 11.12.2020.

   uzimam lekove protiv povisenog pritiska .imam maqsnu jetru ,i metabolicki sindrom ,nodus na nadbubregu.dali seem uzeti value kurkumu ,hvala

 • Rada - 06.06.2020.

  Dali osobe koje koriste lekove za srce i pritisak smeju da koriste kurkumu ...htela bih je koristiti ali se plašim jer sam negde čitala da osobe koje koriste lekove za srce nebi smeli koristiti kurkumu..Hvala » Odgovori na komentar

  • ADMIN - 16.06.2020.

   Postovana Rado,
   Kontaktiracemo naseg doktora i preneti joj pitanje. Ukoliko zelite mozete nam ostaviti vase kontakt podatke kako bi vam javili odgovor.
   Stay healthy!

Pošalji komentar