Kurkuma kao lek

15.07.2021. | 11:13
Kurkuma kao lek

Sigurno ste dosad čuli za blagodeti legendarne Kurkume, biljke koja se u tradicionalnoj medicini koristi hiljadama godina. Naučna istraživanja modernog doba pokazuju da iza legendi stoji istina - kurkuma kao lek može pomoći kod upala, problema sa crevima, zglobovima pa čak i kao antikancerski agens. Možemo li koristiti kurkumu kao lek?

Kurkuma kao lek može biti rešenje za veliki broj zdravstvenih problema i poremećaja. Kao i mnogi začini, kurkuma ima dugu tradiciju ali i veoma široku primenu u tradicionalnoj i ajurvedskoj medicini.


Ovaj začin „bogatog“ ukusa, posebno je popularan u Indiji i Jugoistočnoj Aziji pre svega zbog svog antiupalnog i antioksidativnog dejstva Kurkume.

Aktivna komponenta kurkume i ono što joj daje karakterističnu žutu boju jeste – KURKUMIN. Upravo ova supstanca odgovorna je za zdravstvene benefiti koje se pripisuju ovoj biljci, koja se sve više smatra pravim „lekom“ jer je njena efikasnost dokazana brojnim studijama kako u prevenciji tako i lečenju mnogih bolesti.

Mnogi koriste kurkumu u ishrani dok drugi od nje prave brojne lekovite napitke. Međutim, pitanje je kolika je zaista njena efikasnost kada se uzima na ovaj način?!
 

kurkuma kao lek banner

Koji je pravi način za konzumiranje kurkume?


Nažalost, kurkuma /takođe i kurkumin/ ne absorbuju se tako lako u krvotok zbog čega se često kombinuje sa drugim biljkama ili suplementima. Tako npr. dodavanje bibera /koji ima aktivnu suspstancu piperin/ značajno povećava bioiskoristljivost kurkume. Jedna od studija pokazala je da KOMBINACIJA 20mg BIBERA I 2gr KURKUME POVEĆAVA NJENU BIOISKORISTLJIVOST 2000%.

 

Pozvati telefon za dodatne informacije o kurkumi: 011 2016 480

 

Upravo se iz ovih razloga za korišćenje kurkume kao lek preporučuje uzimanje suplemenata sa aktivnom supstancom koja će povećati bioiskoristljivost kurkume značajno u odnosu na obično korišćenje putem hrane.
 

kurkuma kao lek header

Antiupalno dejstvo kurkumina


Kurkuma je svoju popularnost stekla upravo zahvaljujući sposobnosti da se bori protiv infekcije odnosno svom antiinflamatornom svojstvu.

Studije su pokazale da uzeto u pravoj dozi kurkumin može biti efikasniji od dobro nam poznatog ibuprofena i aspirina a da pri tome nema neželjenih dejstava.

To je razlog zbog koga se kurkuma može koristiti kao terapija kod: 

 • upalnih bolesti creva,
 • upalnih bolesti pankreasa,
 • artritisa.
   

kurkuma kao lek za srce banner

Kurkuma kao lek za srce


Istraživanja su pokazala da kurkumin može poboljšati funkciju endotela /tanke membrane koja se nalazi unutar srca i krvnih sudova/. Upravo ova membrana igra značajnu ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska. Smanjena endotelna funkcija povezana je sa ranim starenjem i povećanim rizikom za pojavu srčanih bolesti.

kurkuma kao lek

Takođe, pokazano je da je kurkumin podjednako efikasan kao i lek atrovastatin /Atacor, Atoris/, koji se koristi za:

 • poboljšanje endotelne funkcije kod dijabetičara 
 • preporučuje se u  prevenciji infarkta srca i mozga.
   

kurkuma kao lek za artritis

Kurkumin kao lek za prevenciju i terapiju reumatoidnog artritisa i osteoartritisa


Ranije opisana antiupalna svojstva kurkumina, čine ga odličnim borcem u prevenciji i terapiji različitih formi artritisa. Kurkumin zapravo blokira stvaranje COX2 enzima /koji normalno nije prisutan u organizmu a stvara se usled upalnih procesa/ i na taj način ublažava tegobe poput bolova i oticanja zglobova. Efekti su nešto sporiji u poređenju sa brufenom i diklofenakom ali i dugotrajniji bez štetnih posledica po druge organe.
 

kurkuma kao lek header

Kurkuma suplement kao lek za prevenciju dijabetesa


Jaka antioksidativna svojstva kurkumina i činjenica da stimuliše stvaranje glutationa /aminokiseline koja učestvuje u metabolizmu karcinogena i toksina i  unapređuje imunološku funkciju asistirajući u sprečavanju oksidativnog oštećenja i degeneracije ćelija/ svrstavaju kurkumu u glavne “čuvare” jetre i pankreasa.  Zbog toga se kurkuma preporučuje kod insulinske rezistencije, povišenog šećera u krvi /kada je efekat klasičnih lekova slab ili nezadovoljavajući/ ali i kod povišenih vrednosti lipida i oštećenja jetre.

Iskustva sa kurkumom govore o njenom moćnom efektu na dijabetes.
 

kurkuma kao lek header

Kao lek za depresiju


Sve više naučnih studija ide u prilog tome da kurkumin može da stimuliše stvaranje neutrofilnog moždanog faktora /BDNF –brain derived neurotrophic factor/ koji je prisutan u mozgu i perifernom nervnom sistemu, a čiji je manjak povezan sa pojavom Alchajmerove bolesti i depresije.

Kombinacija kurkume i gljive Lavlja grive /Hericium erinaceus/ koja takođe stimuliše faktor rasta neurona pokazali su se najdelotvornijim u prevenciji ali i pomoćnoj terapiji kod:

 • Alchajmerove bolesti,
 • multiple skleroze
 • i drugih neuroloških oboljenja.
   

kako izabrati pravi preparat kurkume

Kako izabrati pravi preparat?

 

Bitno da se odabere pravi preparat - suplement. Neophodno je da proizvod bude sertifikovan u Republici Srbiji kao dijetetski suplement kako bi korisnici imali garanciju kvaliteta i proverenosti proizvoda. Proizvodi iz Austrije se posebno izdvajaju po kvalitetu izrade.
 

Preporučeni sastojci u 2 kapsule treba da budu sledeći:


Dolomit 438mg

 • od toga kalcijum 96mg
 • od toga magnezijum 56mg

Suvi ekstrakt rizoma kurkume (Curcuma longa -79,9% kurkumina) 359,1mg

 • od čega je kurkumin 287mg

Crni biber (Piper nigrum) u prahu 22,8mg

 

Sve navedeno pokazuje da se kurkuma kao lek može koristiti kod velikog broja bolesti i poremećaja.
 

Pozvati telefon za dodatne informacije o kurkumi: 011 2016 480


BONUS VIDEO: Kurkuma kao lek za zglobove i upale
Komentari

 • Radmila - 16.07.2021.

  Imala sam česte "napade gladi" i pojačanu želju za slatkim poslednjih nekoliko meseci. Požalila sam se svojoj drugarici koja je lekar i rekla mi je da uradim OGTT test opterćenja jer je posumnajla da imam insulinsku rezistenciju, što se nakon laboratorije i dokazalo. Naravno odmah mi je predložen gluformin kao opcija, koja mi se nije svidela, jer sam od prijatelja koji su ga koristili čula da imaju dosta neželjenih reakcija na njega./česte dijareje, gorušicu, hemoroide/.. Pitala sam doktorku da li postoji neka druga prirodna opcija i ona mi je rekla da je čitala u novijim kliničkim istraživanjima da kurkuma ali kao suplement a ne dodatak jelima, može značajno da pomogne . Pored toga pomenula mi je i neku srebrnu svilenicu. Počela sam pre mesec dana da pijem kurkumu i ono što mogu da primetim je da mi se manje traži slatko i da su mi ređi napadi hipoglikemije. Biću uporna pa ćemo da vidimo, ali me zanima da li je neko već imao iskustva sa kurkumom kada je u pitanju insulinska rezistencija? » Odgovori na komentar

  • ADMIN - 20.07.2021.

   Postovana Radmila
   Hvala vam sto ste podelili vase iskustvo! Sto se tice vaseg pitanja za iskustva sa insulinskom rezistencijom, preporucujemo vam da pogledate komentare na stranici kurkume upravo na ovom sajtu!
   Stay healthy!

 • Marijana - 28.09.2021.

  Svi misle ako koriste kurkumu u jelu da ce tako da najbolje iskoriste njene prave vrednosti, medjutim kapsule kurkume su ipak najefikasnije ako hocete da iskoristite sve blagodeti kurkumina. » Odgovori na komentar

 • Baka - 12.01.2023.

  Куркуму користим већ 2 године.Имао сам проблема са зглобом колена , дешавало ми се више пута да при раду или наглом чучњу остане укочено да немогу да идем .Нашао сам на нету да је куркума добра за зглобове и почео да је користим.Сам сам направио смесу са природним медом ,куркумом,лимуном и млевеним црним бибером.Резултат је да после годину дана немам проблеме са коленом а и леђима .Све радим нормално , јесте да сам се мчувао првих годину дана да не чучим а сад више и не пазим шта радим и како ћу да чучнем. » Odgovori na komentar

Pošalji komentar